-->

Bir Sitenin Neden Mobil Versiyonu Olmalı ?


Günümüzde artık mobil cihaz kullanımı arttı ve her geçen gün artış sağlıyor özellikle iş dünyasında olan insanlar bilgisayardan çok mobil cihazlarıyla vakit geçiriyor tabi öğrencilerde aynı çünkü günün bir çok vaktini okulda harcadıkları için mobil cihazlardan giriş sağlıyor ki bu örnek de benim içinde geçerli saat 5'e kadar okuldayım. Yani anlayacağız mobil kullanıcı sayısı çok fazla peki neden bir web sitemize mobil bir tasarım hazırlamalıyız?

Şöyle düşünün benim 100 megabayt internetim mevcut ancak haber okumak istiyorum kullanıcı ne yapacak mecburen az internet harcayan sitelere girecek. Zaten günümüzde arama motorları sayesinde anında istediğimiz bilgiye ulaşabiliriz webmasterlar olarak biliyoruz ki mobil cihazdan hangi arama motoruna giriş yaparsak hemen mobil bir site açılıyor. Anında arama sonuçları mobil sitelere veya responsive olarak hazırlanan her çözünürlükte yayın yapabilen siteler karşımıza çıkıyor. Yani sonuç olarak bir sitenin mutlaka mobil versiyonu olmak zorunda yoksa kullanıcı kaçar. Wordpress altyapısını kullanan siteler mobil tema eklentileri ile bir kaç saniye içerisinde mobil bir siteye kavuşabilirler ancak blogger altyapısını kullanan siteler için belirli mobil şablonlar haricinde kullanım olmuyor tabi bu tasarımlar kötü değil ancak başka mobil temalar ile karşılaştırıldığında çok ta iyi sonuçlar almıyor. Bu yüzden blogger sistemini kullanan siteler responsive bir tasarım hazırlamak zorunda aksi halde Google tarafında hazırlanan şablonları kullanmak zorunda. Blogger için responsive bir tasarım çok kolay değil ancak wordpress gibi bir sistemde hazırlanması blogger'a göre çok rahat. 

Bir site sahibinin responsive veya mobil bir site hazırlamaya bilgi yok ise cihazlar için uygulama yazmak zorunda kalacak. iOS veya Android cihazlar için uygulama yazmak ile işe koyulabilirler ancak mobil bir uygulama yazmak için yeterli kod bilgisine sahip değil iseler bunun için özel hazırlanmış web siteler ile android veya ios uygulamaları yazılabilir. Birçok web sitesi android sistemler için ücretsiz olarak uygulama hazırlıyor ancak iş ios sistemine dönünce işin içine bir miktar ücret giriyor.

Yok ben bunlarla uğraşmam çok zamanı alır diyorsanız ve maddi imkanlarınız el veriyor ise ücretli işinde kalite ve profesyonellik arayan bir eleman ile çalışabilirsiniz ancak dikkat etmeniz gereken hususlar var seçeceğiniz elemandan ilk olarak bir demo istemek zorundasınız yani işini yapabiliyor mu görmeniz açısından eğer bir şirket ile veya freelance olarak çalışan bir eleman ise referans istemelisiniz referanslar ‘ada bakarken mutlaka dikkatlice incelemeniz gerekiyor. İşe başlamadan önce mutlaka bir fiyat alın aksi halde çok fazla bir ücret çıkartabilir. Parayı da iş başlangıcında kapora veya 25% gibi bir ücret verin ve kalan ücreti iş bitiminde verin.

Benzer Konular

1 yorum:

  1. Çok haklısınız web sitemin kesinlikle mobil versiyonunu yapacağım.

    YanıtlaSil