-->

Oyunları tedavi için kullanabilirmiyiz ?

Beyin eğitimi, özellikle de çalışma belleği eğitimi,araştırmacılar tarafından son yıllarda sık incelenen bir konu. Bu bağlamda,Koç Üniversitesi araştırmacıları tarafından tamamen internet üzerinden çalışan bir hafıza geliştirme programı olan “Gritty Games” geliştirildi. Program temel olarak çalışma belleğini (bir defada ne kadar bilginin hafızada tutulup yönetilebileceğini) internet üzerinde (web tarayıcısında) ücretsiz bir yazılımla geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Aylin Küntay ve psikolog Mustafa Kaya liderliğinde yürütülen “Gritty Games” projesi insan belleğini bir internet oyunuyla geliştirmeyi hedefliyor. Program başarılı olursa, öğrenme bozukluklarının, yaşlanmaya bağlı hafıza problemlerinin ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor. Gritty ile birçok ilke de imza atılıyor.Örneğin hafıza eğitimi laboratuvar dışına dünyada ilk kez bu proje ile taşınıyor. Programın gerekli testler tamamlandıktan sonra, belleği geliştirmek, yaşlanmaya bağlı hafıza problemlerine karşı destek almak ve okul başarısını artırmak isteyen çocuklara ve yetişkinlere ücretsiz olarak sunulacağı belirtiliyor.

Daha önceki çalışmaların bir kısmı,çalışma belleğinin yoğun kullanımını gerektiren işlemlerin düzenli yapılmasının katılımcıların çeşitli bellek mekanizmaları ve problem çözme gibi konularda gelişebildiğini göstermiş. Projenin şu anda deneme aşamasında olduğu, programa katılarak veri sağlayabilecek katılımcılara ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Programa PC ve MAC gibi tipik bilgisayarların yanı sıra tablet bilgisayarlardan da (Android işletim sistemli bilgisayarlar ve iPad) erişilebiliyor.

Benzer Konular

1 yorum:

  1. Böyle bir proje olursa çok iyi olur. Oyunlar bizim en büyük zevkimiz.Eğer bunu tedavi için de kullanabilirsek gerçekten yararlı olacaktır.

    YanıtlaSil